Banden- en wielenwissel: veilig op weg met de juiste band

Een voorwaarde voor veilig rijden in je Volvo is de juiste bandenkeuze en montage hiervan. Je hebt de keuze tussen drie verschillende soorten banden. Wanneer je komt voor de bandenwissel balanceren we altijd de wielen om voor de beste rijervaring te zorgen.

Opslag

Het is natuurlijk afhankelijk van het weer, maar het begin van de lente en halverwege de herfst zijn doorgaans dé momenten om de banden te wisselen. De nieuwe set wordt vakkundig gemonteerd, maar dan blijven er nog wel vier banden over, soms met wiel en al. Het is voor ons een kleine moeite om deze set voor je te bewaren. Dit doen we niet bij ons zelf, maar bij onze partners in de buurt. Hier worden jouw banden veilig en droog opgeslagen. Tot de volgende wissel.

Plan je afspraak
  • LEVENSLANGE GARANTIE OP ONDERDELENLEVENSLANGE GARANTIE OP ONDERDELEN
  • HAAL- EN BRENGSERVICEHAAL- EN BRENGSERVICE
  • DEALER ONDERHOUDENDEALER ONDERHOUDEN
  • 1 JAAR GRATIS VOLVO ASSISTANCE1 JAAR GRATIS VOLVO ASSISTANCE

Zomerbanden, winterbanden of toch vierseizoenenbanden?

Zomerbanden

De winterkleren worden opgeborgen, de zon komt voorzichtig achter de grijze wolken vandaan en de eerste krokussen laten zich alweer zien. Nog even en dan is het weer zomer. Komt de temperatuur boven de 7°C, dan is het tijd om de winterbanden te laten wisselen voor zomerbanden. 

Zomerbanden bieden meer grip met warme temperaturen dan winterbanden doen. Ook slijten zomerbanden minder tijdens de warme zomerse temperaturen dan winterbanden doen. Rijden op de juiste soort banden vergroot dus niet alleen de veiligheid van jou, je gezin, de medeweggebruikers, maar scheelt ook vervangingskosten.

Winterbanden

Temperaturen onder het vriespunt, sneeuw en een ijskoude wind. De een heeft er niks mee en de ander heeft niets liever en kiest zelfs voor sneeuwgarantie met een wintersportvakantie. Het is de tijd van het jaar waarin de Volvo zich het beste voelt op winterbanden. Met temperaturen onder de 7°C is het tijd voor de bandenwissel en voor de veiligheid van winterbanden te kiezen. 

Winterbanden zorgen namelijk onder de 7°C voor een betere grip en hierdoor een kleinere remweg. Winterbanden die voldoende profiel hebben, voeren water ook beter af. Hierdoor verkleint de kans op aqua planning bij het rijden door plassen op de (snel)weg.

Vierseizoenenbanden

Een bandensoort die ook bekend staat als de All Season banden. In de afgelopen jaren zijn de vierseizoenenbanden in populariteit gestegen. Het biedt het beste van twee banden, maar maakt hierdoor ook enkele compromissen. Het belangrijkste is dat je banden onder jouw Volvo hebt die voldoen aan jouw verwachtingen en eisen. De vierseizoenenbanden zijn het interessantst wanneer je niet meer dan 15.000 kilometer per jaar rijdt. Wanneer je jaarlijks naar wintersportgebieden rijdt en te maken krijgt met echt winters weer, raden wij het gebruik van vierseizoenenbanden af. 

Plan banden- of wielenwissel

Profieldiepte, balanceren of uitlijnen?

De begrippen en termen bij het banden of wielenwissel kunnen je om de oren vliegen. Maar, wat betekend het nu eigenlijk allemaal? Wij leggen het hieronder uit.

Profieldiepte

Willen de banden hun werk goed doen, dan is een juiste profieldiepte van belang. Denk hierbij aan het zorgen voor grip, afvoer van water om aquaplanning tegen te gaan en om duurzamer te rijden. De wettelijke minimale profieldiepte van autobanden bedraagt 1.6 mm. Zitten de banden onder de 1.6 mm dan zorgt dit voor APK afkeuring. Ook kan een onvoldoende profieldiepte tot een boete leiden. Je kunt bij ons altijd terecht voor een controle van de profieldiepte. Dan controleren we meteen de bandenspanning.

Balanceren

Bij een losse bandenwissel balanceren we altijd uw wielen. Dit doen we om de beste rijbeleving te bieden. Door te balanceren voorkomen we een mogelijke trilling in het stuur en extra slijtage aan de banden. Heeft u een complete wielenset, dan worden de wielen niet gebalanceerd. Bij vervanging van de banden worden de wielen wel gebalanceerd. Geen last van een trilling in het stuur, maar van een trekkend stuur naar links of rechts? Dan is het opnieuw uitlijnen van de auto waarschijnlijk de oplossing.

Uitlijnen

Je wilt rechtdoor rijden, maar de auto trekt altijd naar links of rechts. Hierdoor ben je constant aan het werk om de auto rechtdoor te laten gaan. Vooral wanneer je veel rijdt is dit een storende factor. Per ongeluk een stoeprandje of een flinke kuil in de weg meepakken, kan voor een onbalans zorgen in de wegligging van jouw auto. Gelukkig is dit probleem gemakkelijk op te lossen door je auto te laten uitlijnen. Het resultaat is dat je auto minder trekt, minder slijtage van de banden en een lager verbruik.