Zweedse gezinnen helpen bij ontwikkeling autonoom rijden

Volvo Cars betrekt Zweedse gezinnen bij de ontwikkeling van autonoom rijdende auto’s. Zij testen de auto’s in de praktijk op de openbare weg in Gotenburg en doen verslag van hun ervaringen aan de ingenieurs.De eerste twee gezinnen – de Hain’s en de Simonovski’s – hebben ieder een Volvo XC90 ontvangen waarmee ze het Drive Me-project ondersteunen. Begin volgend jaar krijgen nog drie gezinnen een Volvo om de autonome systemen te testen. In de komende vier jaar worden tot wel honderd gezinnen betrokken bij het Drive Me-project.

12 december 2017

Leestijd: 3 minuten

De Hain’s en Simonovski’s bijten nu het spits af. Deze gezinnen leveren waardevolle informatie uit de praktijk. Ze laten de Volvo-ingenieurs meekijken naar de manier waarop ze de auto gebruiken. “Het geeft ons een geweldig gevoel om bij te dragen aan dit project”, zegt Alex Hain. “We werken mee aan de ontwikkeling van technologie die uiteindelijk mensenlevens kan redden.” 

Volvo wil tegen 2021 een volledig autonome auto op de markt brengen. De informatie van het Drive Me-project is cruciaal bij de ontwikkeling van de technologie. Volvo laat klanten in diverse ontwikkelingsstadia de technologie testen. Het gaat om ondersteunende en volledig autonome systemen. “Drive Me is een belangrijk onderzoeksproject voor Volvo Cars”, Aldus Henrik Green, Senior Vice President van de afdeling Research & Development van Volvo Car Group. “We verwachten heel veel op te steken van de testers. We gebruiken hun ervaringen om de ontwikkeling van onze autonome technologie te sturen, zodat we tegen 2021 onze klanten volledig autonome auto’s kunnen aanbieden.” 

De Volvo’s XC90 van de Hain’s en de Simonovski’s zijn voorzien van Volvo’s nieuwste rijhulpsystemen en een serie camera’s en sensors die het gedrag van de bestuurder monitoren en de systemen in de auto voorzien van informatie over de omgeving.Bij de eerste fase van deze test houdt de bestuurder het stuur in handen. Hij is te allen tijde verantwoordelijk voor de bediening van de auto. In de loop van de testperiode gaan de deelnemers aan het Drive Me-project geleidelijk over op meer geavanceerde systemen, die de bestuurder ondersteunen. Daarvoor krijgen ze een speciale training. Dan vinden de praktijktests van de steeds geavanceerdere Volvo’s plaats onder toezicht van een veiligheidsexpert van Volvo en onder gecontroleerde omstandigheden. Volvo introduceert geen enkele nieuwe technologie als er ook maar de geringste twijfel is over de veiligheid. Dat betekent dat Volvo autonome auto’s blijft ontwikkelen met dezelfde zorgvuldigheid en grondigheid als altijd. Het past bij de positie als producent van enkele van ’s werelds veiligste auto’s.

De eerste twee gezinnen – de Hain’s en de Simonovski’s – hebben ieder een Volvo XC90 ontvangen waarmee ze het Drive Me-project ondersteunen. Begin volgend jaar krijgen nog drie gezinnen een Volvo om de autonome systemen te testen. In de komende vier jaar worden tot wel honderd gezinnen betrokken bij het Drive Me-project.

Volvo XC90

Kom in contact met Nieuwenhuijse