Pjotr onderweg met de Volvo XC40

Hard werken voor een carrière als rapper of de school induiken als meester. Voor Pjotr was het een makkelijke keuze. Hij maakte zijn pabo-opleiding af, maar is geen meester geworden. Voor de mensen die Pjotr nog niet kennen: hij is een van de grootste raptalenten die Nederland kent en werd uitgeroepen tot Most Wanted in de Amsterdamse Melkweg. Bekende nummers zijn Zonneschijn en recentelijk Verliezen met jullie, samen met Snelle en Okke Punt. Pjotr zit alles behalve stil en dendert door met zijn eigen muziek.

19 oktober 2020

Leestijd: 5 minuten

Nieuwenhuijse ft. Pjotr

De komende week rijdt Pjotr in onze XC40. Samen met zijn goede vriend en manager Andu werd de XC40 opgehaald en spraken we met Pjotr over zijn jaar.

“Ik heb een poosje geleden mijn eerste EP uitgebracht, al liep dat een beetje uit de hand. Het zijn in totaal 11 nummers geworden en heet Kleine Wereld. Dit wilden we vieren met een eigen show van een uur lang. Ondanks Corona wilden we echt iets vets neerzetten. Ik kom uit Zutphen en het Burgerweeshuis in Deventer heeft me het afgelopen jaar gesteund. Dus daar wilden we vieren dat de plaat uit was. Dat ging super goed, de show verkocht meteen een paar keer uit”, vertelt een enthousiaste Pjotr.

Daar bleef het niet bij, want de show was zo’n succes dat er al snel meer volgden. “Er waren na die eerste show nog een paar zalen enthousiast. Net als mijn EP liep dat ook een beetje uit de hand en werd het eigenlijk een soort tour. We zijn onder andere in Purmerend, Heerlen en Zwolle geweest en er staat nog meer op de planning, als dat allemaal door kan gaan. Maar nu was het voor het eerst dat ik mijn eigen show mocht doen, een uur lang en zelf mocht bedenken. Het was bijna een theater setting, omdat iedereen zit.”

“We kunnen zo echt ons verhaal vertellen. Dat is wat ik met muziek doe en als je dat dan live kan doen is het alleen nog maar beter.”

Pjotr

Een show waarin iedereen zit, dat moet even wennen zijn. Maakt het de show ook niet een stuk intiemer? “Jazeker, we speelden een paar liedjes ook alleen akoestisch, met gitaar en piano. Dat was voor mij ook weer een hele nieuwe uitdaging. Het is echt heel tof om te zien dat mensen daar kaartjes voor kopen, om ons gewoon te zien spelen, de liedjes kennen en ons zo trouw volgen. Dat is echt heel mooi.”

Je muziek komt heel oprecht over, past het daarom juist goed in zo’n theater setting? “Mijn muziek is denk ik inderdaad best oprecht. Ik vertel gewoon mijn verhaal, de dingen die ik meemaak en hoe ik in het leven sta. Dat is ook muziek om naar te luisteren. Ik vind het zelf niet storend dat mensen zitten. Je kan dan juist nog beter luisteren.” Om zeker te weten dat Pjotr en zijn team op het goede spoor zitten, staan ze na de show nog vaak in de foyer of praten ze in de zaal met wat gasten. “Dat is heel leuk, want dan krijg je het terug van de mensen. We krijgen hele goede verhalen en vinden het zelf ook echt heel leuk om deze show te spelen. We kunnen zo echt ons verhaal vertellen. Dat is wat ik met muziek doe en als je dat dan live kan doen is het alleen nog maar beter.”

“Omdat het verhaal wat ik vertel zo persoonlijk is, kan niemand anders dat vertellen. Als het dan ook nog goed klinkt, dan heb je echt goede muziek.”

Pjotr

Het hoeft niet alleen maar intiem te zijn. Dit jaar had eigenlijk het jaar moeten zijn waarin Pjotr ook te zien was in grote clubs. Niet alleen in Nederland, maar ook bijvoorbeeld in de clubs in Spanje. Dat is dit jaar natuurlijk niet mogelijk. “Soms wil ik liedjes maken die gewoon knallen en soms wil ik een verhaal vertellen. De ene dag ben ik heel vrolijk en maken we iets heel geks. De volgende dag zit ik in een emotionele sfeer en maak ik een zielig liedje.” Een aanstormend talent vergelijken met de gevestigde namen is snel gedaan. Zoeken naar een gelijkenis tussen Pjotr en de gevestigde rappers is niet zo gemakkelijk. “Het is ook precies wat we willen. Als je iets maakt moet je iets toevoegen en dat gaat gelukkig heel natuurlijk. Omdat het verhaal wat ik vertel zo persoonlijk is, gaat niemand anders dat kunnen vertellen. Als het dan nog goed klinkt, dan heb je echt goede muziek.”

Aanrader: luister de Kleine Wereld op Spotify en volg Pjotr op Instagram.