Volvo C40 zijkant

Onze 10 tips voor de beste actieradius

De actieradius van een elektrische auto is afhankelijk van meerdere factoren. Dit kunnen factoren zijn zoals het weer en de situatie op de weg. Factoren waar je simpelweg niet direct invloed op hebt, maar waar je gelukkig wel rekening mee kunt houden. Zo kun je het weer niet veranderen, maar je kunt de auto in de winter wel voorverwarmen of juist in de zomer van te voren koelen.

14 juni 2021

Leestijd: 5 minuten

1. Verwarm of koel de auto wanneer deze aan de laadpaal staat. De auto gebruikt dan netstroom in plaats van stroom uit de accu om op de gewenste temperatuur te komen. Hiermee daalt het energieverbruik tot wel 15 kilometer in de eerste kilometers.

2. Zet de temperatuur in de winter eens wat lager (~18 graden) en in de zomer wat hoger (~22 graden). De auto gebruikt dan veel minder energie voor het verwarmen of koelen. In de wintermaanden kan je zelfs alleen gebruik maken van de stoel- en stuurverwarming. Net zo warm en het bespaart flink wat energie.

3. De warmtepomp is optioneel en vergroot het bereik in kouder weer met maximaal 30 km. De werking is het beste wanneer de temperaturen tussen de 5 en 15 graden zitten.

4. Wij raden aan om de auto maximaal op te laden tot 90%. Dit is namelijk beter voor het accupakket. Heeft u een langere rit op de planning, zoals wanneer u op vakantie gaat, dan kunt u de auto wel tot 100% laden. Vergeet dan niet om vervolgens weer standaard te laden tot 90%.

5. De luchtweerstand loopt exponentieel op bij snelheden boven de 100 km/u. Het is daarom raadzaam om op de snelweg 100 km/u te rijden. Dit zorgt er natuurlijk ook voor dat u bij langere afstanden minder vaak hoeft te laden dan wanneer u harder rijdt. Het scheelt uiteindelijk ook bijna niets in de reistijd.

6. One Pedal Drive komt het beste tot zijn recht in het stadsverkeer. Het systeem laadt de batterijen op bij het afremmen, rijden wordt eenvoudiger en intuïtiever. Op de snelweg kunt u het beste zonder One Pedal Drive rijden en gebruik maken van Pilot Assist om een constante snelheid en afstand van uw voorligger te bewaren.

7. Door zo vloeiend mogelijk te rijden vergroot u de actieradius aanzienlijk. Hoe minder u remt en optrekt, hoe meer energie u bespaart. Anticipeer daarom goed op het overige verkeer en de verkeerssituatie. Rol bijvoorbeeld tijdig uit bij het naderen van een stoplicht in plaats van op het laatste moment te remmen.

8. Net zoals bij elke andere auto, is de bandenspanning ook hier van belang voor het verbruik en uw veiligheid. Banden met te weinig lucht genereren namelijk meer weerstand en dat werkt nadelig op de actieradius. Controleer daarom regelmatig de bandenspanning.

9. Een grote bagageruimte is natuurlijk hartstikke handig, maar gebruik deze niet als tijdelijke opslagplaats. Alle ongebruikte spullen brengen extra gewicht met zich mee en dit werkt weer nadelig op het bereik.

10. Een tip die heel logisch lijkt, maar eigenlijk onmisbaar is voor het beste bereik. Welke regeneratiestanden met One Pedal Drive zijn er, welke rijmodus moet ik hebben en wat is de Volvo On Call-app precies? Het zijn zomaar wat voorbeelden die invloed hebben op uw bereik. Wilt u meer weten over de XC40 Recharge P8? We vertellen u er graag over.