Volvo Nieuwenhuijse
Volvo Nieuwenhuijse Apeldoorn: (055) 206 11 00
Volvo Nieuwenhuijse Deventer: (0570) 63 03 49
Nieuwenhuijse Heerde: (0578) 69 17 24
Volvo Nieuwenhuijse Meppel: (0522) 23 74 37
Volvo Nieuwenhuijse Raalte: (0572) 35 85 58
Volvo Nieuwenhuijse Zutphen: (0575) 52 72 22
Volvo Nieuwenhuijse Zwolle: (038) 455 88 88
Sluiten
Volvo Nieuwenhuijse ZoekenVolvo Nieuwenhuijse Zoeken
Volvo Nieuwenhuijse RoutebeschrijvingVolvo Nieuwenhuijse Routebeschrijving
Volvo Nieuwenhuijse Zoeken
Search

Volvo Cars’ nieuwe 360c autonome concept: vergeet vliegen, word gereden

Het nieuwe concept Volvo 360c - dat vandaag onthuld wordt - biedt een holistische blik op de toekomst. Een toekomst waarin reizen autonoom, elektrisch, verbonden en veilig is. Het kan voor Volvo Cars nieuwe markten openen, bijvoorbeeld die van binnenlandse vliegreizen.

De basis van de 360c is een volledig autonome en elektrische auto zonder bestuurder. De 360c heeft geen stuurwiel en geen verbrandingsmotor. Dat gaf de ontwerpers de vrijheid om de traditionele positie van passagiers in rijen van twee of drie opnieuw tegen het licht te houden.

De 360c laat zien dat autonoom rijdende auto’s op vier manieren zijn te gebruiken: als een slaapplek, als mobiel kantoor, als woonkamer en als entertainmentruimte. Verder introduceert Volvo Cars met de 360c een mogelijke wereldwijde standaard voor een veilige communicatie tussen autonome voertuigen en alle andere weggebruikers.

"De business verandert de komende jaren en Volvo moet die verandering in onze sector leiden", aldus Håkan Samuelsson, President en CEO van Volvo Cars. "Autonoom rijden stelt ons in staat om grote stappen qua veiligheid te zetten, maar ook om spannende nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen. Bovendien biedt het consumenten de mogelijkheid hun tijd in de auto anders te besteden."

De 360c is een potentiële concurrent voor korte afstandsvluchten, een industrie waar nu nog luchtvaartmaatschappijen, vliegtuigbouwers en andere dienstverleners de dienst uitmaken. Vooral voor kortere afstanden van circa 300 kilometer is een autonoom rijdende auto een perfect alternatief voor het vliegtuig. Omdat reizen naar de luchthaven, veiligheidscontroles en wachttijden niet aan de orde zijn, is autonoom rijden bovendien sneller.

"De 360c geeft een geheel nieuwe kijk op de reisindustrie," zegt Mårten Levenstam, Senior Vice President Corporate Strategy bij Volvo Cars. "Dankzij de slaapcabine kunnen reizigers ’s nachts comfortabel en rustig reizen en komen zij uitgerust aan op de plaats van bestemming. Daardoor zijn we in staat om te concurreren met 's werelds meest toonaangevende vliegtuigbouwers."

Niet alleen zorgt de 360c voor potentieel nieuwe klanten voor Volvo Cars, het concept heeft ook gevolgen voor de toekomst van reizen, stadsplanning, infrastructuur en de ecologische voetafdruk. Het verandert de manier waarop mensen reizen en geeft hen de mogelijkheid om ook contact te hebben met vrienden en familie terwijl ze onderweg zijn, en om tijd terug te winnen.

“Autonome voertuigconcepten zijn veelal gebaseerd op het uiterlijk in plaats van het gebruik”, aldus Robin Page, Senior Vice President Design bij Volvo Cars. "Bij Volvo staat echter de mens centraal. We richten ons op het dagelijks leven van onze klanten en hoe we dat kunnen verbeteren. De 360c is daar het resultaat van. "

De 360c is de eerste, weloverwogen stap in de richting van een brede discussie over hoe autonome rijtechnologie de maatschappij op vele manier fundamenteel kan veranderen.

"Toen de gebroeders Wright in 1903 de lucht ingingen, hadden ze geen flauw benul van hoe de moderne vliegreizen eruit zouden zien", aldus Mårten Levenstam. "We weten niet wat de toekomst van autonoom rijden zal zijn, maar het zal een diepgaande impact hebben op hoe mensen reizen, hoe we onze steden ontwerpen en hoe we infrastructuur gebruiken. We beschouwen de 360c als een gespreksaanzet, waarbij ideeën en antwoorden komen zodra we er meer over leren."